Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
Autor zdjęcia/źródło:
Jak przyrządzać szparagi, RitaE Pixabay
Sezon na szparagi startuje za chwilę. Przypominamy o tych pysznych warzywach, bo podobno niejednemu udało się przegapić sezon szparagowy. Nie wiem jak to możliwe, gdy krzyczą ze straganów? Podpowiadamy więc, jak przyrządzać szparagi?
Szparagi, oprócz tego, że są przepyszne i atrakcyjnie wyglądają posiadają także walory zdrowotne. Dlatego zanim przejdziemy do sedna czyli odpowiedzi na pytanie - jak przyrządzić szparagi, warto przypomnieć sobie ich zalety i wartości.
Dlaczego warto jeść szparagi?
- Zawierają kwas foliowy, więc powinny je jeść Panie w ciąży i te, które ciążę dopiero planują
- Posiadają właściwości moczopędne, świetnie się nadają dla chorych na infekcje układu moczowego
- Pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze, dlatego niezbędne są dla osób cierpiących na choroby układu krążenia
- Są bogactwem witamin i pierwiastków mineralnych (zawierają min. magnes, wapń i potas oraz witaminy z grupy B), powinni je więc jeść wszyscy, dodatkowo uważane są za afrodyzjak
Warto więc jeść szparagi póki są, choć sezon jest krótki, to możliwości podania wiele. Przy okazji walorów prozdrowotnych należy także dodać, że szparagi zielone uznawane są za bardziej wartościowe od białych. Jak zatem przyrządzić szparagi?
Jak przyrządzić szparagi?
Jeżeli należysz do początkujących miłośniczek szparagów, albo do tej pory nie udało Ci się przekonać do tych cudownych warzyw, podajemy trzy ważne informacje, które warto przyswoić rozpoczynając przygodę ze szparagami.
1. Szparagi rosną w ziemi, więc zawsze trzeba je dokładnie umyć
2. Szparagi zielone nie wymagają obierania, wystarczy odłamać twarde końcówki. Szparagi białe mają włókna, więc oprócz odłamania stwardniałych końcówek należy je obrać
3. Szparagi (niezależnie od koloru) gotuje się w pionie, najlepiej tak, aby miękkie czubki wystawały ponad wodę. Pozycja pionowa zapewnia równomierne ugotowanie szparagów, łodygi gotują się w wodzie a końcówki na parze
Szparagi można podawać na wiele sposobów, prawdopodobnie każdy ma swój własny ulubiony przepis, jak przyrządzić szparagi. Proponowane przez nas przepisy należą do tych łatwiejszych, ponieważ chcemy, by każdy mógł przygotować szparagi. Pierwszy przepis jest bardzo podstawowy, nie wymaga żadnych umiejętności, ale moim zdaniem tak przyrządzone szparagi są najlepsze.
Jak przyrządzić szparagi - zielone szparagi z bułką tartą
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- sól
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Szparagi dokładnie umyć, odłamać końcówki (ok 3-4 cm) i ugotować w osolonej wodzie, twardość zależy od upodobań
- Rozpuścić na patelni masło, dodać bułkę tartą i tak przygotowaną mieszanką polać szparagi, od razu podawać
Jak przyrządzić szparagi - Zupa krem z białych szparagów
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 litr bulionu
- 50g masła
- 3 łyżki śmietany kremówki
- odrobina tartej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Z umytych szparagów odłamać twarde końcówki, obrać i pokroić na kawałki. Odciąć główki.
- Roztopić połowę masła i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i mieszając smażyć kilka minut.
- Dodać pozostałe masło, szparagi bez główek i wszystko smażyć mieszając przez 2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać.
- Dolać bulion i zagotować. Gotować przez 5-6 minut, dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Dodać śmietankę i zmiksować na gładki krem.
- Podawać posypane pieprzem i chrupiącym bekonem
Jak przyrządzić szparagi - Makaron z zielonymi szparagami, serem i szynką parmeńską
Składniki:
- 8- 10 sztuk zielonych szparagów
- 150 g makaronu (świderki lub penne)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 100 g miękkiego sera pleśniowego
- 80 g szynki parmeńskiej w plastrach
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki, łodygi pokroić na kawałki
- Makaron ugotować al dente
- Na połowie oliwy zeszklić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, dodać szparagi, doprawić solą i smażyć razem przez 2 minuty. Dodać pokrojoną na kawałki szynkę i smażyć jeszcze przez 1 minutę, posypać pieprzem.
- Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć do szparagów z szynką, dodać pokrojony na kawałeczki ser i ciągle podgrzewając wymieszać aż ser się rozpuści. Polać łyżką oliwy i podawać.
ZOBACZ TAKŻE: